8 musea om te bezoeken in Avignon

Gepubliceerd op 22 maart 2023 om 18:50
Wat te doen in Avignon? Top 8 musea om te bezoeken in Avignon

Avignon is een stad in het zuiden van Frankrijk en ligt onder anderen dichtbij Nîmes, Montpellier en Aux-en-Provence. In Avignon hebben een eeuw lang de pausen gewoond, dit heeft zo zijn sporen achtergelaten. De stad staat bekend om zijn indrukwekkende bezienswaardigheden en musea. Hierdoor is de historische stad Avignon ook altijd leuk voor een stedentrip. Ook is Avignon makkelijk bereikbaar met de auto of met het vliegtuig

#1 Palais des Papes

Het Palais des Papes is een groot gotisch paleis in Avignon dat gebouwd werd in de 14e eeuw. Het is het grootste gotische paleis ter wereld en was oorspronkelijk van pausen in de 14e eeuw. Het paleis is een belangrijk historisch monument en staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het paleis is gebouwd als een fort en bestaat uit twee gebouwen die met elkaar verbonden zijn door een tussengedeelte. Het paleis heeft 25 kamers, grote zalen, binnenplaatsen en een indrukwekkende kapel met prachtige fresco's. Het paleis heeft ook een toren van waaruit je kunt genieten van een prachtig uitzicht hebt over Avignon en de omgeving.

Een stukje geschiedenis

Het Palais des Papes heeft een rijke geschiedenis.  Paus Clemens VI heeft het laten bouwen en nam het in 1348 in gebruik als zijn residentie. Hij heeft het paleis steeds verder uit laten breiden, later kwamen er nog vijf andere pausen wonen. 

Palais des Papes bezoeken

foto: Tripadvisor

Hoe kom je binnen?

Om binnen te komen bij Palais des Papes kun je bij de ingang een toegangskaartje kopen. Toch is het verstandiger om online een ticket te kopen, zo vermijdt je lange wachtrijen en weet je zeker dat je binnen komt. Er zijn verschillende soorten tickets.

#2 Musée du Petit Palais

Het Musée du Petit Palais is een prachtig museum in Avignon dat gevestigd is in een voormalig bisschoppelijk paleis. Het museum heeft een grote collectie middeleeuwse en renaissancekunst, waaronder beeldhouwwerken, schilderijen en religieuze kunstvoorwerpen. Alleen het gebouw zelf is al een bezoek waard. Het paleis werd in de 14e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk de residentie van de bisschoppen van Avignon.

Het museum biedt ook educatieve programma's en tentoonstellingen voor gezinnen met kinderen, dit maakt Musée du Petit Palais perfect voor een familie-uitje. Het museum biedt een uniek beeld op de geschiedenis en cultuur van de Provence waardoor het zeker een bezoek waard is tijdens een verblijf in Avignon. 

Museum in Avignon bezoeken

foto: Tripadvisor

Hoe kom je binnen?

Bij de ingang van het museum zijn toegangskaartjes te kopen. Er zijn verschillende soorten toegangskaartjes beschikbaar, afhankelijk van uw interesses en behoeften. Ook zijn er speciale rondleidingen beschikbaar voor dit museum.

#3 Musée Calvet

Het Musée Calvet is een museum dat bekend staat om zijn indrukwekkende collectie van archeologie, kunst en natuurlijke historie. Het museum werd in de 19e eeuw opgericht door Esprit Calvet, dat is een een kunstverzamelaar en advocaat uit Avignon. Hij speelde een belangrijke rol in de verspreiding van kunst en cultuur in deze regio. Het museum heeft een onwijs grote en rijke collectie van meer dan 15.000 kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en prenten. Ook hebben ze een grote collectie van oude boeken, manuscripten en kunstvoorwerpen uit de Romeinse tijd.

Het museum bevat kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars uit de geschiedenis, zoals Rubens, Nicolas Poussin, Van Dyck, en Rembrandt. Ook zijn er veel kunstwerken van Franse kunstenaars uit de 18e en 19e eeuw te vinden.

Musée Calvet in Avignon bezoeken

foto: Horizon Provence

Hoe kom je binnen?

Bij de ingang aan de Rue Joseph Vernet zijn toegangskaartjes te halen om het museum binnen te komen. Afhankelijk van jouw interesses zijn er verschillende toegangskaarten beschikbaar. Ook in Musée Calvet worden verschillende rondleidingen gegeven.

#4 Musée Angladon

Het Musée Angladon is een kunstmuseum in het centrum van Avignon. Het museum is gevestigd in een prachtig herenhuis en heeft een grote collectie aan kunstwerken, waaronder schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Er zijn onder anderen kunstwerken van bekende impressionisten zoals Monet, Degas en Van Gogh aanwezig. 

Het museum organiseert ook regelmatig speciale evenementen en tentoonstellingen. Deze bieden een prachtig blik op de 18e, 19e en 20e eeuw. Dus voor de kunstliefhebbers is het museum zeker een bezoekje waard. 

Musée Angladon in Avignon

foto: Horizon Provence

Hoe kom je binnen?

Het Musée Angladon is op dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 18.00 uur. Op maandag en op sommige feestdagen is het museum gesloten. Om eventuele speciale openingstijden of evenementen te bekijken kun je het beste een kijkje nemen op de officiële website van het museum. Ook voor toegangskaarten kun je op de website terecht.

#5 Musée Louis Vouland

Het Musée Louis Vouland is een kunstmuseum met een grote collectie uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Het is voormalig herenhuis van verzamelaar Louis Vouland en heeft ook een belangrijke collectie aan aardewerk, porselein en representatieve werken van de Provençaalse schilderkunst. Ook is dit een leuk uitje voor het hele gezin, er zijn namelijk ook workshops voor kinderen, voorstellingen, muziek en lezingen. Het Musée Louis Vouland beschikt over een rustige en aangename tuin waarin je lekker tot rust kunt komen. 

Musée Louis Vouland in Avignon bezoeken

foto: Tripadvisor

Hoe kom je binnen?

Voor het museum zijn verschillende toegangskaarten beschikbaar. De toegangskaarten zijn online te bestellen. Ook zijn er verschillende passen voor bezienswaardigheden in Avignon, ook deze kun je online bestellen.

#6 Musée Lapidaire

Liefhebbers van archeologie, geschiedenis en beeldhouwkunst opgelet! Het Musée Lapidaire is een museum dat gespecialiseerd is in het presenteren van antieke stenen monumenten en sculpturen, voornamelijk uit de Romeinse tijd.

Het museum is opgericht in 1880 en bevindt zich in een voormalige kapel genaamd "Chapelle des Pénitents Gris". Het museum heeft een grote collectie van ongeveer 5.000 stukken aan bustes, sarcofagen, grafstenen en architectonische elementen. De tentoonstellingen van het museum bestrijken een periode van ongeveer 2.000 jaar, van de 1e eeuw voor Christus tot de 17e eeuw. De collectie is afkomstig van opgravingen in de regio en uit schenkingen van verzamelaars.

Museum in Avignon

foto: Flickr

Hoe kom je binnen?

Om het Musée Lapidaire binnen te komen dien je een toegangsprijs te betalen bij de ingang van het museum of online. De prijzen en openingstijden kunnen variëren, hierdoor is het verstandig om van te voren een kijkje te nemen op de officiële website van het museum.

#7 Musée Requien

Het Musée Requien is een natuurhistorisch museum dat is vernoemd naar Esprit Requien, een beroemde botanicus uit de 19e eeuw. Het museum heeft een grote collectie van circa 2 miljoen specimens van planten, dieren, mineralen en fossielen. Ook heeft het museum een afdeling gewijd aan de lokale flora en fauna van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Musée Requien bezoeken in Avignon

foto: Tripadvisor

Hoe kom je binnen?

Om het Musée Requien te bezoeken zul je tickets nodig zijn. De tickets zullen variëren in prijs afhankelijk van de leeftijd en het aantal personen waarmee je het museum wil bezoeken. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Op maandag is het museum dus gesloten.

#8 Musée du Vin Brotte

Om niet te vergeten, een wijnmuseum. Het Musée du Vin Brotte is een wijnmuseum dat zich bevindt in Châteauneuf-du-Pape, een plaatsje dat ongeveer 20 minuten rijden is vanaf Avignon. Het museum houdt zich bezig met de geschiedenis van de wijnbouw in de regio en de familie Brotte, die sinds 1931 actief is in de wijnindustrie.

Het museum biedt bezoekers een unieke ervaring waarin ze meer te weten komen over de geschiedenis van de wijnbouw, de productieprocessen en de verschillende wijnen die geproduceerd worden in de regio. Uiteraard kunnen wijnproeverijen niet ontbreken in dit museum. Ook zijn er verschillende tentoonstellingen en rondleidingen beschikbaar. 

wijn museum frankrijk

foto: Provence Guide

Hoe kom je binnen?

Zoals we eerder hebben aangegeven bevindt dit museum zich in Châteauneuf-du-Pape. Met de auto is het ongeveer 20 minuten rijden. De toegangsprijzen en openingstijden kunnen variëren, bekijk hiervoor de officiële website van het museum. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb