De 10 beste festivals en evenementen van Zuid-Frankrijk

Gepubliceerd op 12 maart 2023 om 20:15
festivals / evenementen Zuid-Frankrijk

Zuid-Frankrijk staat bekend om zijn prachtige kustlijnen, pittoreske dorpjes, heerlijke wijnen en rijke cultuur. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de talloze festivals en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden in Zuid-Frankrijk. Van muziekfestivals tot carnavals en van wijnfeesten tot historische re-enactments. Om te voorkomen dat je bij het verkeerde feestje terecht komt hebben wij voor jou de 10 beste festivals en evenementen van Zuid-Frankrijk samengesteld.

#1 Festival de Cannes - Cannes

Het Festival de Cannes is een van de meest aanbevolen filmfestivals en trekt elk jaar duizenden mensen naar de kustplaats Cannes. Tijdens het festival worden er talloze premières gehouden van internationale films. Het festival biedt een podium voor films van allerlei genres, van arthouse en onafhankelijke films tot grote Hollywood-producties.

Tijdens het festival worden er verschillende prijzen uitgereikt, waaronder de beroemde Palme d'Or voor de beste kortfilm. Meer prijzen zijn de Gouden Palm voor de beste film, de Grand Prix voor de op één na beste film, de Prijs van de Jury, de Beste Regisseur-prijs en de Beste Acteur en Actrice-prijzen. Ook beroemdheden uit de film- en modewereld. De rode loper is een belangrijk onderdeel van het festival en is het toneel voor foto's en interviews.

  • Datum: 16 t/m 27 mei 
  • Locatie: Palais des Festivals et des Congrès (Cannes)
festival de Cannes, Frankrijk

foto: Elle

#2 Nice Jazz Festival - Nice

Het Nice Jazz Festival is een van de meest populaire jazzfestivals in de wereld. Het festival vindt elk jaar plaats in de zomer, in de stad Nice, gelegen aan de Côte d'Azur in Zuid-Frankrijk. Het festival begon in 1948 en heeft sindsdien vele grote jazzartiesten verwelkomd, waaronder Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Ray Charles en Miles Davis. Tegenwoordig trekt het festival jaarlijks duizenden bezoekers en biedt het een mix van jazz, blues, soul en wereldmuziek.

Het Nice Jazz Festival wordt gehouden op verschillende podia verspreid over de stad, waaronder het prachtige Place Masséna en het Théâtre de Verdure. Deze zijn meestal op loopafstand van elkaar zodat de bezoekers makkelijk van optreden naar optreden kunnen gaan.

culinaire en culturele ervaringen

Naast muziek biedt het festival ook veel culinaire en culturele ervaringen. Rond het hele festival zijn verschillende foodtrucks en kraampjes waar je lokale specialiteiten en wijnen kun proeven. Ook zijn er tentoonstellingen en kunstwerken die geïnspireerd zijn op jazz en muziek. Al met al is het Nice Jazz Festival een echte aanrader voor de jazz- en muziekliefhebbers

Tickets

  • Datum: 17 t/m 21 juli
  • Locatie: Place Masséna (Nice) -  Théâtre de Verdure (Nice)

foto: Veran Julien

#3 Fête de la Musique - Verschillende locaties

Fête de la Musique is een muziekfestival dat niet alleen in Frankrijk wordt gevierd, maar ook in veel andere steden in de wereld. In Zuid-Frankrijk wordt het onder anderen in Nice, Marseille en Montpellier gevierd. Het festival wordt elk jaar op 21 juni gevierd. Het festival werd in 1982 gelanceerd door de Franse minister van Cultuur, Jack Lang. Sindsdien is het festival uitgegroeid tot een van de grootste muziekfestivals in de wereld.

Het doel van Fête de la Musique is om te laten zien hoe mooi het is om met veel verschillende leeftijden en achtergronden samen te komen en te genieten van muziek. Op deze dag worden er overal in frankrijk openluchtconcerten met gratis toegang georganiseerd in parken, pleinen en op straathoeken.

Fête de la Musique heeft zich vanuit Frankrijk uitgebreid en wordt nu in meer dan 120 landen over de hele wereld gevierd. Het festival trekt elk jaar duizenden mensen aan en zorgt voor een levendige en feestelijke sfeer in de steden en dorpen. Zeker een aanrader voor de feest- en cultuurliefhebbers!

Fête de la Musique

foto: SeeNice.com

#4 Fête de la Saint-Louis - Sète

De Fête de la Saint-Louis is een feest dat elke zomer terugkeert. Het feest wordt gevierd in de Franse stad Sète, dat ligt aan de Middellandse Zee. Het feest wordt meestal gehouden in de laatste week van augustus en is vernoemd naar Saint Louis, de beschermheilige van de stad. Tijdens het evenement vinden er verschillende activiteiten plaats, waaronder concerten, optochten en watersportevenementen. Het evenement is bedoeld om de lokale tradities en cultuur te vieren en om te genieten van de prachtige omgeving bij de Middellandse Zee.

Joutes Nautiques

Een van de hoogtepunten van het festival is de "joutes nautiques", een traditionele watersport die alleen in Sète wordt beoefend. Het spel wordt gespeeld op boten en bestaat uit twee teams die proberen elkaar in het water te duwen met behulp van lange stokken.

Carnavalsoptocht

Er is ook een carnavalsoptocht, de lokale bevolking gaat verkleed en door de straten van de stad paradeert. De optocht eindigt met een vuurwerkshow boven de Middellandse Zee.

Sete, Frankrijk

foto: Les éditions bibliomonde

#5 Carnaval van Nice - Nice

Het Carnaval van Nice is een kleurrijk en levendig evenement dat enkele weken duurt en bestaat uit verschillende parades en festivals. Elk jaar heeft het carnaval een specifiek thema. Er zijn grote praalwagens, versierde auto's, muziek en dans, en duizenden mensen in uitbundige kostuums aanwezig. Het Carnaval van Nice bezoeken is een geweldige manier om de Franse cultuur te ervaren en de feestelijke sfeer van het carnaval te proeven.

Battle of the Flowers

Een van de hoogtepunten van het Carnaval van Nice is de Battle of the Flowers. Hierbij worden bloemen gegooid vanaf de praalwagens naar het publiek. Dit is een prachtige en kleurrijke gebeurtenis die elk jaar opnieuw veel toeschouwers trekt.

  • Datum: februari/maart (het wordt aangeraden om de exacte data te controleren, aangezien deze elk jaar kunnen verschillen.)
  • Locatie: Nice
Carnaval van Nice

foto: Riviera Loisirs

#6 Les Rencontres d'Arles - Arles

Les Rencontres d'Arles is een internationaal festival voor fotografie dat elk jaar in de Franse stad Arles wordt gehouden. Het festival werd georganiseerd in 1970 en is uitgegroeid tot een belangrijke gebeurtenis in de wereld van de fotografie en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. 

Het evenement omvat tentoonstellingen van verschillende fotografen van over de hele wereld. Ook zijn er lezingen, rondleidingen, workshops en andere evenementen die gericht zijn op het promoten van de fotografiekunst. Les Rencontres d'Arles staat bekend om zijn experimentele benadering van fotografie.

Het festival vindt gewoonlijk plaats van juli tot september, met verschillende tentoonstellingslocaties verspreid over de stad Arles. Als je geïnteresseerd bent in fotografie en kunst, is Les Rencontres d'Arles een geweldig evenement om te bezoeken. Je kunt genieten van de fotografie en veel verschillende kunstwerken.

  • Datum: juli t/m september
  • Locatie: Arles
kunst en fotografie festival in Frankrijk

foto: folkwang-uni

#7 Festival d'Avignon - Avignon

Het Festival d'Avignon is een jaarlijks kunstfestival dat plaatsvindt in de stad Avignon in het zuidoosten van Frankrijk. Het festival werd in 1947 opgericht door de Franse regisseur en acteur Jean Vilar. Sindsdien is het festival uitgegroeid tot een van de belangrijkste kunstfestivals in de wereld. 

Het festival vindt plaats in juli en duurt ongeveer drie weken. Er worden verschillende kunstvormen gepresenteerd, waaronder theater, dans, muziek en beeldende kunst. Het Festival d'Avignon is een belangrijk cultureel evenement dat niet alleen de hedendaagse kunst promoot, maar ook de stad Avignon tot leven brengt en bezoekers een unieke en onvergetelijke ervaring biedt.

Festival d'Avignon, Frankrijk

foto: Horizon Provence

#8 Féria de Nîmes - Nîmes

Féria de Nîmes is een festival dat jaarlijks terug keert in de Franse stad Nîmes. Het festival is een viering van de lokale cultuur en tradities en staat vooral bekend om zijn stierenvecht- en paardenshows, concerten en parades. De Féria de Nîmes duurt meestal vijf dagen en begint op de donderdag voor de laatste zondag van mei.

Festival in Nîmes, Frankrijk

foto: Sortie en familie dans le gard

Stierenvechtshow

Het hoogtepunt van het festival is de stierenvechtshow. Deze vindt plaats in de beroemde arena van Nîmes, dat is een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters in de wereld. Tijdens de stierenvechtshow worden verschillende stieren door toreros (professionele stierenvechters) bestreden.

Naast de stierenvechtshows biedt de Féria de Nîmes ook vele andere activiteiten  zoals concerten, straatfeesten, dansvoorstellingen en processies. Ook is er een parade tijdens Féria de Nîmes waarbij duizenden mensen in traditionele kostuums door de straten van Nîmes lopen. Er zijn ook talloze kraampjes waar je lokale producten kunt kopen, zoals kaas, wijn en olijfolie. de Nîmes is een van de grootste feesten van Zuid-Frankrijk.

#9 Les Nuits de Fourvière - Lyon

Les Nuits de Fourvière is een cultureel festival dat elke zomer plaatsvindt in de stad Lyon. Het festival is vernoemd naar het Romeinse amfitheater dat boven op de heuvel Fourvière ligt. Het festival biedt een gevarieerde line-up van muziek-, theater-, dans- en circusvoorstellingen

Op het festival zowel lokale als internationale artiesten worden getoond. Er treden zowel bekende artiesten als opkomende talenten op. De genres op Les Nuits de Fourvière variëren van klassiek en jazz tot rock en pop. Naast de optredens biedt het festival ook workshops, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten. Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers en is een van de meest populaire culturele festivals in Zuid-Frankrijk.

Festival in Lyon, Frankrijk

foto: Franceinfo

#10 Fête de la Mer - Collioure

Fête de la Mer is een feest dat jaarlijks gevierd wordt in het kustplaatsje Collioure. Het feest is een viering van de zee en de lokale vissersgemeenschap en vindt plaats op de laatste zondag van juni. Tijdens de Fête de la Mer worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Vanuit de haven van Collioure varen boten om eer te bewijzen aan de vissers die op zee werken. Daarnaast zijn er nog verschillende optredens in de straten van de stad, zoals muziek, dans en traditionele Catalaanse volksdansen.

Ook wordt er een grote vismaaltijd georganiseerd waarbij verse vis en schaal- en schelpdieren op een traditionele manier bereid worden en geserveerd worden aan de feestgangers.

de haven van Collioure

foto: Actu.fr


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.