Dit zijn de 10 mooiste plekken in Zuid-Frankrijk

Gepubliceerd op 28 februari 2023 om 20:35

Het zuiden van Frankrijk is een populaire vakantiebestemming. Ook beschikt Zuid-Frankrijk over veel grote en mooie steden. Denk aan Nice, Marseille, Montpellier en Toulouse. Zuid-Frankrijk is makkelijk te doen met de auto en heeft warme zomers, dit maakt het een perfecte vakantiebestemming voor veel Nederlanders. Voor de beste ervaring in Zuid-Frankrijk hebben wij voor jou de 10 mooiste plekken in Zuid-Frankrijk samengesteld. 

10 mooiste plekken in Zuid-Frankrijk

#1 Côte d'Azur

De Franse oostkust draagt de prachtige naam Côte d'Azur. Deze plek is één van de meest toeristische gebieden van Zuid-Frankrijk. Dat komt door de prachtige stranden en de warme zomers die dit gebied heeft. Het rustige Côte d'Azur is een plek om eens heerlijk te ontspannen. Als je meer landinwaarts gaat, zie je ook veel velden vol lavendel. Vanuit Nice is het slechts een halfuur rijden tot je in de bergen bent. Dit gebied is niet alleen vol van natuur maar kent ook prachtige steden vol luxe. Côte d'Azur is niet te missen tijdens een reis naar Zuid-Frankrijk!

Côte d'Azur - Frankrijk

De Lérins-eilanden

Je kunt in dit gebied ook eens de veerboot nemen naar één van de Lérins-eilanden. Dit zijn twee kleine eilanden met ongerepte natuur. Er staat daar een 17e -eeuws fort genaamd Fort Royal. De Lérins-eilanden hebben een rijke geschiedenis en veel historische bezienswaardigheden om te bezichtigen.

Ook voor de toeristen die meer van cultuur houden is dit een fantastisch gebied om naar toe te gaan. Er zijn namelijk veel musea. Ook is het een gebied met historie dat zo zijn sporen heeft achtergelaten. Veel van deze sporen zijn tot op heden nog te zien.

#2 Carcassonne

De historische stad Carcassonne is een prachtige stad en ligt 90 kilometer ten zuidwesten van Toulouse. De stad heeft een ommuurde stad in het centrum en is daardoor wereldberoemd. Je hoort het goed, een stad in een stad. Deze staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. De oude stad kan je gratis bezoeken, voor het kasteel heb je wel tickets nodig. In het hoogseizoen kan het er wel erg druk zijn. Het is dus verstandig om de tickets online te boeken zodat je zeker weet dat je binnen komt. 

Carcassonne - Frankrijk

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van Carcassonne maakt de stad aantrekkelijk. De oorsprong van de stad ligt in 800 voor Christus. Het is later in handen geweest van de Romeinen, de Franken en van de Fransen zelf. Toch is Carcassonne meer dan een oude stad en dat bewijst de wijk de Bastide, ook wel Ville Basse genoemd. Deze wijk heeft een meer religieus tintje met veel kerken.

#3 De Camargue

De Camargue is een plek speciaal voor onze natuurliefhebbers. De Camargue is een moerasgebied waar dieren in het wild leven. Zo lopen er flamingo’s, paarden en stieren. Ook zijn er veel bijzondere vogels in het gebied. De Camargue is een gebied met meren, lagunen, moerassen, duinen en bossen. De dichtstbijzijnde grote stad is Montpellier.

de Camargue - Frankrijk

Er zijn in de Camargue niet-bloedige stierengevechten, de zogenaamde Course Camarguaise, te zien in de arena's van Saintes-Maries-de-la-Mer en Mauguio. Ook Nîmes met haar vele historische bezienswaardigheden ligt in de buurt. Vele historische bezienswaardigheden stammen hier uit de Romeinse tijd.

Paardrijden in de Camargue

Een ander leuk activiteit in de Camargue is paardrijden. Je verkent het gebied op een echt Camargue paard. Leuk feitje voor de paardenliefhebbers: De Camargue paarden zijn op oudere leeftijd wit van kleur maar worden zwart geboren. Misschien zie je onderweg wel een aantal flamingo’s of een kudde stieren. Hoe leuk is dat?

#4 Toulouse

De stad Toulouse staat bekend om de gebouwen gemaakt van roze stenen. De stad bevat religieuze architecturale meesterwerken, historische panden en oude bruggen. Bruggen die je van de ene helft van de stad naar de andere helft brengen want de stad is gespleten door twee rivieren genaamd de Garonne rivier en het Canal du Mid. Deze stad is echt voor de toeristen die cultuur willen snuiven.

 

Toulouse is na Parijs, Marseille en Lyon de vierde grootste stad van Frankrijk. In 2019 telde de stad maar liefst 493.465 inwoners. Dit is dus echt een stad voor de sociale mensen die onder anderen enorm van winkelen en musea houden. Ook zijn er een aantal bezienswaardigheden zoals de kathedraal, zogenaamd Cathédrale Saint-Étienne de Toulouse. Dit is een prachtig oud gebouw waarvan de bouw is begon in de 13e eeuw. De bouw van de kerk was pas in de 17e eeuw klaar. Daardoor bevat deze kerk een gotische en romaanse stijl. 

Toulouse - Frankrijk

#5 Cevennen

De Cevennen is een vrij rustige regio vol natuur. De regio beschikt over oude dorpen, ongerepte natuur en wat akkerland. De bodem, van kalksteen, is er nooit erg bruikbaar geweest en zo kon de natuur er altijd ongestoord door woekeren. Nu is het dus de perfecte plek om te kajakken, klimmen en wandelen.

de Cevennen - Frankrijk

De hoogste berg in de Cevennen is de Mont Lozère, hij is zo'n 1699 meter hoog. De berg wordt vaak gebruikt voor wielerwedstrijden maar is voor jou de perfecte berg voor een leuke en rustgevende bergwandeling.

De Cevennen staat bekend om zijn heerlijke geitenkaas genaamd pélardon maar ook zijn oignon doux, een bijzonder soort zoete ui. Deze zijn meestal te proeven in één van de lokale restaurants.

de geschiedenis van Alès

Alès wordt de hoofdstad van de Cevennen genoemd. De stad had in 2019 rond de 40.000 inwoners en is ontstaan in de 4e eeuw voor Christus. Later speelde Alès een belangrijke rol in de Reformatie. In 1620 kwam hier een synode bij een van kerken. In verband met de rijke historie is deze stad zeker een bezoekje waard.

#6 Montpellier

Montpellier is een oude stad aan de zuidkust van Frankrijk. Doordat Montpellier een oude stad is, zijn er ook veel oude gebouwen in een gotische stijl te vinden. Daarnaast zijn er ook veel neoklassieke werken te vinden in Montpellier. Een prachtig voorbeeld van een gotisch gebouw is de Cathédrale Saint-Pierre. Bij een bezoek in Montpellier is deze zeker de moeite waard om eens langs te gaan. 

Montpellier - Frankrijk - Historische gebouwen

In Montpellier bevindt zich ook een prachtige botanische tuin genaamd Jardin des Plantes de Montpellier. Deze tuin is de oudste botanische tuin van Frankrijk. Om Jardin des Plantes te bezoeken zul je online tickets moeten bestellen.

Jardin des Platns - Montpellier - Frankrijk

foto: Erik Torhány

Montpellier heeft ook een prachtig bruisend centrum dat perfect is voor een dagje winkelen. De straten zijn smal en vol bezienswaardigheden. Ook zijn er veel muzikanten en straatartiesten. Cultuur snuiven doe je in Montpellier!

#7 Provence

De Provence is een prachtig gebied in de buurt van Italië. Daarnaast is het ook een hele bekende wijnstreek. Het is de grootste roséwijn producent ter wereld. In dit gebied zijn dus ook veel wijnproeverijen.

Provence - Frankrijk

De Provence is vol van historische steden en andere oude romeinse architectuur zoals de Pont du Gard, een 50 kilometer lang aquaduct met wel drie verdiepingen. Dit is maar een voorbeeld, zo zijn er nog veel meer van zulke bezienswaardigheden in deze regio. Zoals Palais des Papes, het grootste gotische bouwwerk van Europa. Voor beide wordt het aangeraden om online tickets te kopen om lange rijen te voorkomen.

 

De Provence is ook een prachtige plek voor mensen die van natuur houden. Het heeft namelijk paarse en geurende lavendelvelden. Dit geeft de Provence veel geur en kleur. Er zijn ook rode rotsen in de Provence en dit alles maakt de Provence zeer kleurrijk!

Paarse lavendelvelden in Provence

#8 Ardèche

Dit gebied beschikt over een prachtige rivier en druipgrotten. De Grotte de la Madeleine is daar de bekendste van maar Chauvet-Pont d’Arc is ook prachtig om eens te bezoeken. Bij Chauvet-Pont d'Arc zijn ook wandschilderingen gevonden. Beide zijn zeker het bezoeken waard. 

Ook zijn er hier prachtige historische steden te vinden zoals Alba-La-Romaine, een oude Romaanse Middeleeuwse stad. In de oudheid was het bekend als hoofdstad van Helviens. Tegenwoordig is het een archeologische vindplaats met een aquaduct, tempels, een arena en een theater. De stad bezit ook een prachtig kasteel en is daarom zeker het bezichtigen echt waard.

Ardeche - Frankrijk

Kajakken in Ardèche

Op de rivier kan je goed kajakken. Doordat er genoeg aanbieders zijn is van het overbodig om van tevoren te reserveren. De afvaart van Saint-Martin naar Pont d’Arc duurt ongeveer vier uur. Wel wordt het aangeraden om goed op te letten, er zijn hier en daar wat stroomversnellingen. Veiligheid gaat natuurlijk altijd voor, dus iedereen krijgt veiligheidsvesten om. Een leuk gezinsuitje tijdens een reis naar Zuid-Frankrijk!

#9 Bourgogne

Dit gebied staat bekend om zijn wijn en is daarvoor al het bezoeken waard. De geschiedenis en cultuur van het gebied hier is ook geweldig en is daarom niet te missen in dit artikel. De geschiedenis gaat terug tot in de Romeinse tijd. Hierdoor zijn er prachtige oude gebouwen, een mooi voorbeeld hiervan is Autun. Hier zijjn oude resten van een theater en stadspoorten te vinden.

Ook Bourgogne heeft prachtige natuur. Kijk maar naar de valleien van Combe- Lavaux. De valleien zijn ontstaan door watererosie maar staan tegenwoordig droog en groeien er nu prachtige wilde bloemen. In dit natuurreservaat zijn een aantal opmerkelijke dieren, zoals de Europese wilde kat. Wie weet kom je deze wel tegen tijdens uw wandeling!

Bourgogne - Frankrijk

De wijnhoofdstad van Bourgogne

Nog even terugkomen op de wijn, een perfecte plek voor wijn is Beaune. Dat is de wijnhoofdstad van Bourgogne. Deze stad heeft een ommuurd centrum, in dit centrum kan je bij elke wijnboer die een bordje heeft staan van het kwaliteitskeurmerk ‘de Vignes’ gratis wijn proeven. Opletten dus!

#10 Midi-Pyrénées

De Pyreneeën kunnen natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Natuurliefhebbers kunnen hier de Pyreneeën verkennen. Dit kan ook leuk zijn om met het hele gezin te doen. Je hebt in dit gebied ook veel historische gebouwen zoals kerken en kastelen uit de Middeleeuwen. Ook bevindt zich er een wat nieuwer viaduct genaamd Viaduc de Millau. Deze brug gaat over de rivier de Tarn. Het viaduct werd geopend in 2004 en is de op één na hoogste brug ter wereld. Altijd leuk om tegen vrienden en familie te vertellen dat je de op één na hoogste brug ter wereld hebt bezocht!

Midi Pyrénées - Frankrijk

Cultuur snuiven in Rocamadour

Voor de mensen die cultuur willen snuiven is Rocamadour een echte aanrader. De stad heeft een religieus tintje in verband met het feit dat het een bedevaartsplaats is. Daarnaast is het een prachtig stadje vol gezelligheid. De plaats heeft nauwe steegjes en is gebouwd op een kalksteen massief. Boven op de rots ligt ook nog een burcht.

Rocamadour - Midi Pyrénées - Frankrijk

Montcalm Aventure

In Vicdessos vindt je het natuurpark Pyrénées-Ariègeoises. Hier bevindt zich Montcalm Aventure. Je kunt hier erg veel outdoor activiteiten doen zoals grotten ontdekken, bergen beklimmen, wandelen en canyoning. Dit kan met kinderen vanaf zes jaar. Bij een bezoekje in de Pyreneeën is dit zeker leuk om eens te proberen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.